Submenu

Windenergie Horst aan de Maas

 

In Horst aan de Maas wekken we in 2030 dertig procent van de energie die we dan gebruiken duurzaam op. Dit doen we op verschillende manieren. Windenergie is één van die manieren. Op deze website vind je alle informatie over
windenergie in gemeente Horst aan de Maas en het project A73-Maaslijn.

 

 

Windenergie in Horst.aan.de.Maas

Zon- en windenergie zijn de nu bewezen betaalbare en technisch haalbare manieren om duurzaam energie op te wekken. Deze technieken zijn niet perfect, er zitten ook nadelen aan maar het zijn de allerbeste opties die we nu tot onze beschikking hebben. In onze gemeente is het mogelijk om op sommige plekken één windmolen of op andere plekken twee of meer windmolens te plaatsen. Er is afgesproken om naar gebieden te zoeken waar windmolens in een groep geplaatst kunnen worden. Windmolens komen dan niet overal los in het landschap te staan. Op basis van het aantal windmolens is het gebied A73-Maaslijn het meest geschikt om het plaatsen van windmolens te onderzoeken. 

 

 

 

 

Waarom windenergie in onze gemeente?

Waarom energie op land? En dan ook nog eens in Horst aan de Maas? Windenergie is een betrouwbare en efficiënte bron van duurzame energie. Deze vorm van energie is nu al volop beschikbaar. De techniek van wind op land kunnen we nu al toepassen. Grote windmolens kunnen overlast geven voor omwonenden, maar er zijn manieren om dat tegen te gaan. Tijdens de excursie naar Deil hebben we dit van dichtbij kunnen bekijken en ervaren. Bovendien leveren windmolens lokaal inkomsten op. Inkomsten die gemeente Horst aan de Maas ook in het gebied zelf wil laten terugvloeien.

 

 

 

 

Waarom windenergie?

In Nederland waait het vaak en hard. Wind raakt nooit op en is uitstekend te gebruiken voor het opwekken van elektriciteit. Windenergie is schoon. Bovendien kunnen we het in eigen land produceren. Windmolens op land zijn de goedkoopste en efficiëntste bronnen van duurzame energie. Dat heeft het Planbureau voor de Leefomgeving onderzocht. Hierdoor zijn we minder afhankelijk van bijvoorbeeld gas en olie uit het buitenland. Windmolens zijn daarom onmisbaar in onze plannen voor meer duurzame energie.

Maar de duurzame ambities van onze gemeente gaan verder dan alleen wind. Op #wijgaangroen vind je meer informatie over de duurzame en groene ontwikkelingen van Horst aan de Maas.

 

 

 

                                                 Voordelen

Windmolens hebben geen CO2-uitstoot. Overstappen op windenergie helpt de klimaatverandering tegen te gaan.

Windenergie raakt nooit op.

Voor een windmolen is weinig land nodig.

Inwoners kunnen in een windmolen investeren
(dit kan ook in projecten voor zonne-energie).

Van alle manieren om stroom op een duurzame manier op te wekken is windenergie verreweg de goedkoopste. De kostprijs van windenergie is grofweg de helft van de kostprijs van zonne-energie.

Windenergie is er dag en nacht, zonne-energie alleen overdag. Per dag levert een                                                                                                                                      windmolen net zoveel elektriciteit op als een zonneveld van 15 tot 20 hectare
                                                                                                                    (dat zijn 30 tot 40 voetbalvelden)

 

 

Nadelen

Mensen hebben soms overlast van windmolens. Ze vinden de windmolens hun uitzicht verpesten of hebben geluidsoverlast. Bedrijven verbeteren steeds hun windmolens en verminderen daarmee de overlast.

Windmolens hebben invloed op de natuur, denk hierbij aan vleermuizen en vogels. Voor plaatsing moet de gemeente zich aan de wetgeving voor natuurbescherming houden. Daarnaast kan de gemeente nog aanvullende regels bepalen.

Als de zon laag staat, kunnen de wieken van de molens voor schaduw op woningen zorgen. Dit noemen we ‘slagschaduw’. We houden hier rekening mee door afspraken te maken, bijvoorbeeld door de windmolens op bepaalde tijden tijdelijk uit te zetten.

 

 

 

Om hoge windmolens in het echt te ervaren organiseerde de gemeente op 17 juni een gratis excursie naar windpark Deil.
Alle inwoners van Horst aan de Maas konden deelnemen. Bekijk hier de ervaringen in Deil. 

Wil je zelf een keer windmolens van dichtbij ervaren? Op deze kaart vind je alle windmolens van Nederland.

 

 

 

 

Cookie-instellingen