Submenu

Praat mee

 

Meepraten

We vinden het belangrijk dat omwonenden en ondernemers kunnen meepraten over de mogelijke komst van windmolens. Eventuele zorgen of bezwaren horen we graag en samen zoeken we naar oplossingen. Wanneer omwonenden kritische maar constructieve bijdragen leveren, kan dat goed geplaatste windmolens opleveren. Wel schone energie, geen overlast. Dit noemen we de omgevingsdialoog. Er zijn meerdere manieren om uw stem te laten horen. 

 

 

 

Stappen omgevingsdialoog

Op dit moment worden er keukentafelgesprekken gevoerd met inwoners en ondernemers die het dichtst bij de zoekgebieden voor windmolens wonen. Op deze kaart ziet u in het lichtpaarse deel wie er in deze gesprekken meegenomen worden. De uitkomsten uit die gesprekken wegen we mee in het milieu effect onderzoek en het landbouw effect onderzoek.

In een latere fase wordt ook gesproken met omwonenden die verder van de zoekgebieden wonen. Hoe, waar en wanneer deze dialoog plaatsvindt zal later bekend gemaakt worden via deze website en andere kanalen. 

Verder wordt u via deze website binnenkort een mogelijkheid aangeboden om online te reageren op verschillende opstellingen van de windmolens. Deze voorlopige opstellingen worden gemaakt op basis van uitkomsten uit het milieu effect onderzoek.

 

 

Daarnaast zijn er nog de formele momenten van besluitvorming waarop u bezwaar kenbaar kunt maken. Deze momenten worden aangekondigd via gemeentelijke communicatie. U kunt zich ook abonneren op de nieuwsbrief van dit project, daarin leest u wanneer de besluitvorming plaatsvindt. 

 

 

 

Keukentafelgesprekken

In het gebied A73-Maaslijn zijn drie ontwikkelgebieden waar de plaatsing van windmolens wordt onderzocht. Dit zijn Hoogheide, Witveld en Klaver 11. Alle direct omwonenden tot 800 meter van de zoekgebieden ontvingen een uitnodiging per brief voor een persoonlijk gesprek bij hen thuis. Om deze gesprekken goed en onafhankelijk te laten verlopen heeft  gemeente Horst aan de Maas het bureau Stantec in de arm genomen. Zij zullen, onder andere, met alle direct omwonenden persoonlijke gesprekken voeren. De inbreng van de omwonenden tijdens deze gesprekken wordt gebruikt voor het opstellen van de Milieu-Effect Rapportage (MER) en Landbouw Effect Rapportage (LER).  In een latere fase wordt ook gesproken met omwonenden die verder dan 800 meter van de zoekgebieden wonen. Zo komen alle inwoners van Horst aan de Maas aan het woord.

Op deze kaart staan de zoekgebieden voor windmolens en de ring van 800 meter daaromheen. De zoekgebieden kunnen nog veranderen. Dat kan op basis van informatie uit het milieu onderzoek, inbreng uit de omgevingsdialoog of als nieuwe landelijke normen voor het plaatsen van windturbines daar om vragen. 

 

Cookie-instellingen